• 16.08.2015 kl. 17:51

Er kvinner i mannsyrker mindre verdt?

I mens jeg ligger her og tar meg en liten pause fra det jeg må gjøre i dag, så går tankene tilbake til denne sommeren. Jeg var ute i felten og jobbet som rørlegger. Og det er en veldig morsom jobb, men dessverre så møter jeg bestandig fordommer. For jeg kan da vel ikke klare tunge løft, jeg som er jente, vel?


* Blir stemplet som bifil eller lesbisk
* Arbeid blir fratatt
* Skeptiske blikk
* Må opptre ekstra trivelig 
* Må bestandig gjøre seg "fortjent" til respekten

I gjennom mine somre med rørleggerarbeid har jeg opplevd en hel del. Mesteparten har jo så klart vært positivt, noe som jeg er veldig glad for. Men jeg kan ikke legge skjul på at til tider så møter jeg sterke fordommer. I fjor sommer kom jeg i prat med en flittig og trivelig branndame, som vi måtte samarbeide litt med for å løfte et gammelt brannanlegg. Denne dama var like flittig og trivelig som en hvilken som helst mann i dette yrket, om ikke enda triveligere. Er det slik at vi er nødt til å være mye triveligere enn vanlig for å bli tatt seriøst i en slik jobb? Jeg må dessverre si at jo, jeg tror det. Jeg tror ikke likestillingen har kommet så langt enda. Det vil nok ta en eller to generasjoner til før likestillingen har kommet noenlunde der den burde være.

Men i så fall denne dama fortalte selv at jo, det stemte det at hun var nødt til å stå på enda hardere enn en gjennomsnittlig mann bare for å få tilbud om jobb. Og når hun kom til jobben, måtte hun bevise gang på gang at hun kunne. Jeg bare spør meg selv: hvorfor? Dette har jeg selv opplevd også. Saker som jeg måtte løfte ble tatt fra meg rett før jeg skulle løfte det selv. Så klart er det jo snilt, men man kommer ikke lenger i livet om alt blir gjort for deg. Jeg vil veldig gjerne gjøre mitt arbeid. For hvorfor er det slik at enhver mann må selv prøve til han får det til, mens når det kommer til en dame i akkurat samme yrke, så får hun hele tiden hjelp, uansett? Det er veldig snilt som sagt, men la da dama få prøve selv. Det er en grunn til at hun prøver yrket. 

Nå vil vel noen spørre, så typisk som det er: Vil det si at du er lesbisk eller bifil da, Maren? Nå.. jeg er da så hetero som det går an jeg, tror jeg. Her kommer vi til enda en fordom vi mennesker har. Liker man å jobbe med henda og skitne seg til, så er man automatisk mye mindre feminin og får stempelet «traktorlesbe» på seg. Men.. jeg er da vel ikke det, er jeg vel? 

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits